http://openlocalgov.blogspot.com/

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Στόχος μας μια παραγωγική και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση


@Του Σπύρου Δανέλλη, Ευρωβουλευτή

Αγαπητοί, φίλοι και φίλες της Δ.Α. και της Αυτοδιοίκησης, 

Λυπούμαι ειλικρινά που δεν κατάφερα να αποδεσμευτώ από προειλημμένη δέσμευση συμμετοχής σε μια ημερίδα του ελληνικού γραφείου του ΕΚ στη Λάρισα για την ΚΓΠ. Όμως η επιθυμία, η αγωνία και η ελπίδα μου είναι μαζί σας. 
 
Η πρωτοβουλία σας βρίσκει την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και σύγχυσης. Γι΄ αυτό είναι πολύτιμη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ βαθμού, στα πρώτα βήματα της καλλικρατικής μεταρρύθμισης, καλείται να διαχειριστεί με φαντασία, όραμα, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα πλήθος συσσωρευμένων και νέων προβλημάτων, που αφορούν όχι μόνο στην ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου. Προκλήσεις σε συνθήκες ασφυκτικής λιτότητας. Η πιο μεγάλη, η πιο καίρια, είναι η αλλαγή πολιτικής αντίληψης της Αυτοδιοίκησης, η μετάβασή της από την παθητικότητα της διεκδίκησης στο πείσμα της δημιουργικότητας, με την ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση κάθε πόρου, ανθρώπινου, οικονομικού ή φυσικού. 


Η αυτογνωσία, η απομάκρυνση από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η υιοθέτηση καλών πρακτικών, ελληνικών και ευρωπαϊκών, οι ολοκληρωμένοι και αξιόπιστοι σχεδιασμοί έργων και δράσεων, αλλά και η εγκατάλειψη της ευκολίας των λαϊκιστικών επιλογών, θα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Φορείς των ιδεών όμως και των αντιλήψεων είναι οι άνθρωποι - το ξέρουμε όλοι πια. Και για να είναι μαχητή η αλλαγή πορείας, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα χρειαστεί να συγκρουστούν με την αδράνεια, συνειδητά και τολμηρά. 
 
Κυρίως για το νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι προτεραιότητες σήμερα είναι δύο: Αυστηρή ιεράρχηση στόχων και προσπάθεια «ωρίμανσης» έργων και δράσεων, με πλήρη αναδιοργάνωση της διοίκησης και των δομών της, ώστε να καταστεί γρήγορα παραγωγική και αποτελεσματική. 
 
Η διευκόλυνση εκταμίευσης των 15 δις ευρώ, που πετύχαμε από την Ε.Ε., αποτελεί μοναδική ευκαιρία δημιουργίας ωφέλιμων και αναγκαίων θέσεων εργασίας και κατασκευής έργων υποδομής. Η αξιοποίησή της όμως απαιτεί αντανακλαστικά εγρήγορσης, ικανότητα, σοβαρότητα και συνεργατικό πνεύμα. Κι όλα αυτά πια, αναμετριούνται με το χρόνο και αξιολογούνται με το αποτέλεσμα.

Γι΄ αυτό πρέπει ν΄ αφήσουμε πίσω τη «λογική της απορροφητικότητας» και να υιοθετήσουμε τη «λογική της αξιοποίησης» με γνώμονα την προστιθέμενη αξία που μένει στον τόπο και υπηρετεί το μέλλον του και με εργαλεία που επιτρέπουν ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων και επιβάλλουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό των λύσεων.

Καλή δουλειά, καλή δύναμη και αποτελεσματικότητα στις προσπάθειες όλων μας! 
 
Σπύρος Δανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου