http://openlocalgov.blogspot.com/

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εικαστικά εργαστήρια: ένας ποιητικός τόπος της Αυτοδιοίκησης.

@Μαρία Χουλάκη

Ο θεσμός του  Δικτύου Δημοτικών Εικαστικών Εργαστηρίων δημιουργήθηκε το 1996 από τον Σταύρο Μπένο, τότε Υπουργό Πολιτισμού, με οδηγό τρεις πρωτοπόρους Δήμους στον τομέα των εικαστικών: τη Χαλκίδα (1978), την Καλαμάτα (1985) και την Αγ.Παρασκευή (1985). Ξεκίνησε αρχικά σαν ένα όραμα και σταδιακά διευρύνθηκε για να επιβεβαιώσει  τις προσδοκίες όλων όσων πιστεύουν ότι η πολιτιστική αποκέντρωση δεν αποτελεί ουτοπία.

Στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού, Δήμοι απ'όλη τη χώρα, από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη συνθέτουν ένα καμβά πολυμορφικής έκφρασης  με  επίκεντρο πάντα  τον άνθρωπο.    

Καλλιτέχνες και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται με συντονισμένες προσπάθειες, για να οργανώσουν τους κατάλληλους χώρους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις του Δικτύου.

Αποδέκτες είναι όλοι όσοι πιστεύουν ότι η τέχνη αποτελεί μέσο ανάπτυξης της κοινωνικής συνείδησης και επιθυμούν να διευρύνουν τη φαντασία τους,  να οξύνουν την παρατηρητικότητά τους, να ανατρέξουν στις ρίζες του πολιτισμού και της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων μπορεί να προσδιορισθεί ως πεδίο ανάπτυξης ενός πολιτισμικού και ποιητικού τόπου, ενός τόπου που απλώνεται μέσα μας και  προσμένει να τον κατοικήσουμε, κάποτε!

Ακούσαμε το τραγούδι της θάλασσας
και δε μπορούμε πια να κοιμηθούμε
Γιάννης Ρίτσος


Ο Γιώργος Κλάδος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος με τον οποίο συνεργάστηκα το 1986 για τη δημιουργία ενός εικαστικού εργαστηρίου στο πολύκεντρο των Ανωγείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου