http://openlocalgov.blogspot.com/

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ανώγεια :Μια πρώτη αποτίμηση της διημερίδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

@Του Αντώνη Ανηψητάκη.Περιφερειακού συμβούλου
Εξαιρετική επιτυχία είχε το διήμερο διαλόγου για την Αυτοδιοίκηση και τον Καλλικράτη που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 9-10/7/2011 η Δημοκρατική Αριστερά στα Ανώγεια.
Στην επιτυχία συνέβαλλαν:

1. Ο τρόπος οργάνωσης που αποφεύγοντας την συνήθη άγονη τελετουργία των ημερίδων έδωσε με το ξεκίνημα  βάρος σε ένα ουσιαστικό διάλογο σε θεματικά τραπέζια για τα θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα, για τις πολιτιστικές και κοινωνικες δυνατότητες και για τη σχέση της Αυτοδιοίκησης με το περιβάλλον. Το απόγεμα του Σαββάτου η συζήτηση ολοκληρώθηκε εν ολομελεία μετά τη συνόψιση των εργασιών των τραπεζιών από τους συντονιστές τους  Αντρέα Νεφελούδη, Φανούρη Οικονομάκη, Σταύρο Μπένο και Αντώνη Ανηψητάκη.
2. Οι δεκάδες αυτοδιοικητικοί, αιρετοί και υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, ενεργοί πολίτες που συμμετείχαν  συνέβαλαν σε ένα πλούσιο διάλογο με πολλές προτάσεις που πρέπει το συντομώτερο να συγκεντρωθούν και να δημοσιοποιηθούν για να υπάρξει συνέχεια και μια ενδελεχέστερη επεξεργασία που θα κάνει τις προτάσεις χρηστικές.
3. Η κατάθεση και ανταλλαγή εμπειριών, οι πολλές καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν εντυπωσίασαν αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει ο θεσμός αν εμπνέει και αξιοποιεί τη δημιουργικότητα πολιτών και φορέων που δραστηριοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες. Οι σχετικές παρουσιάσεις πρέπει επίσης να συγκεντρωθούν, να δημοσιοποιηθούν, να εμπλουτισθούν, ώστε να αποτελέσουν παρακαταθήκη δημιουργικών ιδεών για Δήμους και Περιφέρειες.
4. Η ζεστή και γενναιόδωρη υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία στην οποία πρωτοστάτησαν ο Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης που μας προσέφερε τις άρτιες υποδομές του Δήμου, η διευθύντρια του ΚΠΕ Ανωγείων Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, ο νεαρός Αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοιράκης καθώς και οι γνωστοί αρχιτέκτονες Γιώργης Πετράκης και Οδυσσέας Σγουρός που μας ξενάγησαν στη Ζώμινθο,  έργο ζωής του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη, ο δρ. Μπάμπης Φασουλάς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που μας αποκάλυψε την οικολογική σπουδαιότητα του Ψηλορείτη και της Νίδας, ο βοσκός Στελλής Σταυρακάκης που μας έδειξε να τυροκομούμε στο φιλόξενο μιτάτο του προσφέροντας μας ένα ανεπανάληπτο γεύμα και βέβαια ο υποβλητικός Άγιος Υάκινθος.
 5. Οι θετικές εκπλήξεις με την ομιλία του νεαρού Αφγανού που μεγάλωσε στο κέντρο υποδοχής μεταναστών των Ανωγείων, που μίλησε με έκδηλη συγκίνηση για το χωριό του τα Ανώγεια καθώς και η απονομή τιμής κατά το σαββατιάτικο δείπνο από τον Δήμαρχο Ανωγείων και από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη μέσω του Αντρέα Νεφελούδη στους πρωτοπόρους της Αυτοδιοίκησης Γιώργη Κλάδο και Σταύρο Μπένο

Στο απόγειο της κρίσης στα Ανώγεια της Κρήτης η εκδήλωση αυτή της Δημοκρατικής Αριστεράς έδειξε πως η Κρήτη και η Αυτοδιοίκηση μπορούν να γίνουν παράγοντες ξεπεράσματός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου