http://openlocalgov.blogspot.com/

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τοπικά προϊόντα, ταυτότητα και τουρισμός: Μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη


@Πρόσφατα στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο"Τοπικοί Πόροι, Τοπικά Προϊόντα, Τουρισμός: Η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα της Κερκυραϊκής Οικονομίας".Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η προσπάθεια να συνδεθεί ο Τουρισμός και η Γεωργία μέσωτων ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μια άρρηκτη σύνδεση ενός προϊόντος με μια περιοχή. Να ταυτοποιηθεί η ποιοτική διαφοροποίηση ενός προϊόντος με τα πολιτισμικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής που το παράγει. Έτσι, τα προϊόντα της γίνονται μοναδικά, αποκτούν ταυτότητα. Ο καταναλωτής αρνείται να τα υποκαταστήσει με άλλα, ομοειδή προϊόντα. Η σχέση του με το προϊόν, τις υπηρεσίες, τον τόπο προέλευσης αποκτά προσωπικό χαρακτήρα, το προϊόν αποκτά δικούς του "οπαδούς" και η αύξηση στο μερίδιο της αγοράς κατοχυρώνεται.
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη γύρω από το θέμα :
Η σημερινή ημερίδα διεξάγεται σε μια στιγμή που βρίσκει την Ευρώπη σε οικονομική κρίση και την ευρωπαϊκή γεωργία ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Η Ελλάδα, μπροστά σε πρωτοφανή αδιέξοδα που αναδεικνύουν θεμελιώδη προβλήματα με την παραγωγική της βάση, φέρεται να αναζητά αναπτυξιακές λύσεις χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων δύο άξονες με κοινά χαρακτηριστικά, κοινά προβλήματα, κοινές διεξόδους¨ τον τουρισμό και τη γεωργία.

Μουσεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Συνέργεια και ανταγωνισμός


*Μαρία Ψαρρού
Διευθύντρια Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως κοινωνικού εταίρου που επηρεάζει το χώρο των μουσείων στην Ευρώπη  τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Τα μουσεία που αποτελούν ιδιωτικά ή δημόσια ιδρύματα πολιτισμού, λειτουργούν σε μόνιμη βάση για εκπαιδευτικούς και αισθητικούς σκοπούς, διαφυλάσσουν, διαθέτουν ή χρησιμοποιούν έμψυχα ή άψυχα αντικείμενα τα οποία εκθέτουν σε τακτική βάση, απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, είναι ανοιχτά προς το κοινό σε τακτική βάση, αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως προκύπτει από την έρευνα «Museums and local governments: sustainable partnership and development. A European research project» των Xavier Greffe και Anne Krebs, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009,   τα μουσεία, δημόσια ή ιδιωτικά, κερδοσκοπικά ή μη, αναπτύσσουν όλο και στενότερους δεσμούς με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κυριότεροι λόγοι θεωρούνται οι εξής:

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Διήμερο διαλόγου για την Αυτοδιοίκηση στα Ανώγεια 9-10 Ιουλίου 2011

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς, φιλοξενείται από τον δήμο Ανωγείων και έχει ως βασικούς στόχους:

- Μια πρώτη αποτίμηση του Καλλικράτη, 6 μήνες μετά την εφαρμογή του.
-Την ανίχνευση των τρόπων με τον οποίο η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος εκδηλώνεται στην Αυτοδιοίκηση.
-Την αναζήτηση των δρόμων για μια προγραμματική και διοικητική τομή ώστε η Αυτοδιοίκηση να περάσει από την γραφειοκρατική διεκπεραίωση που την χαρακτηρίζει σε μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων και
-Να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια περιήγηση - μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γύρω από τον Ψηλορείτη.

Προκειμένου η διημερίδα να υπηρετήσει τους στόχους της δεν θα υπάρξουν οι γνωστοί χαιρετισμοί στην έναρξη. 
Αντ’ αυτών επιδιώκεται η ουσιαστική συζήτηση να γίνει στο τέλος της πρώτης μέρας, μετά την σύνοψη των εργασιών των θεματικών τραπεζιών από τους αντίστοιχους συντονιστές.
Η διημερίδα δεν αποσκοπεί στην καταγραφή των τοπικών προβλημάτων κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας αλλά στην ανάδειξη των κυριότερων αδυναμιών του “Καλλικράτη” που εμποδίζουν την επίλυσή τους.

Πρόγραμμα

Σάββατο 9-7-11
πρωινή συνεδρία 10.30-14.30
10.30-10:40 Καλωσόρισμα Δημάρχου Ανωγείων.
10:40-11:00 Σύντομη εισαγωγική ομιλία από τον υπεύθυνο της _.Α. για θέματα Αυτοδιοίκησης
Ανδρέα Νεφελούδη, που θα θέσει τα ερωτήματα του συνεδρίου.
11:00-2:00 Τραπέζια - εργαστήρια συζήτησης

-Θεσμικά Οικονομικά του Καλλικράτη με συντονιστή τον Φανούρη Οικονομάκητ. Δήμαρχο Ρούβαδημοτικό Σύμβουλο Γέργερης

-Αναπτυξιακές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης αναπτυξιακοί οργανισμοί με συντονιστή τον
Πάνο Μαΐστρο Σύμβουλο Αυτοδιοίκησης και περιφερειακό Σύμβουλο

-Κοινωνικές και Πολιτισμικές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης με συντονιστή τον Σταύρο Μπένοτδήμαρχο Καλαμάταςτ.Υπουργό Πολιτισμούπρόεδρο του Σωματείου Διάσωσης ΑρχαίωνΘεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ

-Η Αυτοδιοίκηση ως παράγων προστασίας του περιβάλλοντος με συντονιστή τον Αντώνη Ανηψητάκηπεριφερειακό Σύμβουλο

14.30 - 17.00 Μπουφές - διάλειμμα
Απογευματινή συνεδρία 17.00- 21.00
17.00-18.00 Συνόψιση των συμπερασμάτων των θεματικών συζητήσεων από τους συντονιστές
18.00-21.00 Συζήτηση με συμμετοχή πολιτικών, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων που θα σχολιάσουν τα πορίσματα των τραπεζιών
21.00 ΔείπνοΤο δείπνο θα ξεκινήσει με μια σύντομη αναφορά στο έργο πρωτοπόρων της
Αυτοδιοίκησης

Κυριακή 10-7-11
8:00 Αναχώρηση με πούλμαν για την περιήγηση γύρω απ´ τον Ψηλορείτη. Ο Δήμος θα
παραθέσει τον παραδοσιακό τρόπο φιλοξενίας με οφτό, μακαρόνια και τυροκομική
 Από τις 19 Ιουλίου θα λειτουργεί ιστοσελίδα http://openlocalgov.blogspot.com με αντίστοιχες με τα τραπέζια θεματικές συζητήσεις, για κατάθεση ιδεών και διαθεσιμότητα συμμετοχής

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Έξι μήνες Καλλικράτης:Προβλήματα και προοπτικές

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της Διημερίδας "Έξι μήνες Καλλικράτης:Προβλήματα και προοπτικές" που οργανώνει το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς" σε συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων τις 9  και 10 Ιουλίου 2011.

Ήδη έχουν σχηματισθεί τέσσερις άξονες συζήτησης
•Θεσμικά και Οικονομικά ζητήματα του «Καλλικράτη», συντονιστής Φανούρης Οικονομάκης 
•Αναπτυξιακές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, συντονιστής Πάνος Μαΐστρος
•Κοινωνικές και Πολιτισμικές δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, συντονιστής Σταύρος Μπένος
•Αυτοδιοίκηση και Περιβάλλον, συντονιστής Αντώνης Ανηψητάκης


Αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη βελτίωση των λειτουργιών του κράτους και την έξοδο από την κρίση

Η Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (INFOSTRAG) τον Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ οργανώνει και φέτος στη Σύρο τα Σεμινάρια της Ερμούπολης 2011.Ο τίτλος των Σεμιναρίων είναι «Αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη βελτίωση των λειτουργιών του κράτους και την έξοδο από την κρίση»
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Αίθουσα παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου).Την Επιστημονική & Οργανωτική Επιμέλεια του Σεμιναρίου έχουν οι Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Όροι και Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από ΟΤΑ α’ βαθμού.

Του Μιχάλη Κούτρα.
Ο Μιχάλης Κούτρας είναι Νευρολόγος και εργάζεται στη Κόρινθο.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Σκέψεις και ιδέες για την Ήπια Ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων Της Κρήτης

*Γιώργης Ν. Πετράκης , Αρχιτέκτωνας

Το καλοκαίρι του 1985 ξεκίνησε η προσωπική μου περιπέτεια της ενασχόλησης με την ανάπτυξη των Ορεινών όγκων της Κρήτης όταν κλήθηκα από τον Γιώργο τον Κλάδο, τότε δήμαρχο Ανωγείων, να εκπονήσω την μελέτη της τουριστικής ανάπτυξης της ορεινής περιοχής του Δήμου Ανωγείων.
Αναφέρομαι στον Γιώργο το Κλάδο γιατί με δίδαξε μια μεγάλη αλήθεια…
ότι πέρα από την ισόρροπη ανάπτυξη των παραγωγικών πόρων του βουνού στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου σαν μελετητής θα πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός στη φύση του βουνού και στην ιερότητα της ιστορίας των ανθρώπων του.
Στην μετέπειτα μελετητική μου πορεία κατανόησα ότι η ορεινή ενδοχώρα της Κρήτης δεν αποτελεί μόνον ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στον οποίο κάποιοι καλούνται να σχεδιάσουν.
Σηματοδοτεί παράλληλα ιδιαίτερες και πολλές φορές ιδιόμορφες πληθυσμιακές οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες με πάμπολλες αντιφάσεις.

Οι χρεωμένοι δήμοι δεν είναι η ταυτότητα της Αυτοδιοίκησης

@Από την ιστοσελίδα  www.eklogika.gr
Tου Σίμου Δανιηλίδη*

Το φαινόμενο των χρεωμένων δήμων δεν αποτελεί την ταυτότητα της Τ.Α., η οποία κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή της.
Ποια είναι όμως τα αίτια που οδηγούν δήμους στην υπερχρέωση; Η απάντηση είναι απλή και πασιφανής: το κακό σύστημα διαχείρισης και η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου.
Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι το υπερπλεονάζον προσωπικό. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο σε δυο σχεδόν ίδιους πληθυσμιακά δήμους και με το ίδιο εύρος αντικειμένου, ο αριθμός των υπαλλήλων να είναι διπλάσιος στον έναν από τους δυο δήμους. Αυτός ο δήμος δεν μπορεί να μην έχει οικονομικά προβλήματα.

Διαχείριση Απορριμμάτων Κρήτης: Ρόλο σε Όλους

του Αντώνη Ανηψητάκη, Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης

¨Δεν μπορώ να καταλάβω πως παίρνω δυο σακούλες πράγματα απο το SM και πάω στα σκουπίδια τρεις.¨ Δεν έχω ακούσει πιο καίρια περιγραφή του παραλογισμού που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων απ´ αυτή τη ρήση του θυμόσοφου υδρονομέα μου, του κυρ Νίκου.

Ας τελειώνουμε όμως πρώτα με την τεχνολογία. Οι ανεξάρτητες επιστημονικές προσεγγίσεις του Αλέξανδρου Οικονομόπουλου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Φίλιππου Κυρκίτσου, προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης που μαζί με την Greenpeace, το WWF και τη Μεσόγειο SOS έχουν επεξεργαστεί την πρόταση ¨Πόλεις χωρίς Σκουπίδια¨, συγκλίνουν: Συμφέρει από κάθε άποψη την Κρήτη, περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά (θέσεις εργασίας) η λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με μείωση του όγκου και διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση. Έτσι θα οδηγούνται σε καλά οργανωμένους χώρους υγειονομικής ταφής μια ελάχιστη ποσότητα αδρανών υπολειμμάτων, που προοπτικά, αν ήταν κόμμα μπορεί και να μην έμπαινε στη Βουλή!

Η επιστροφή του τόπου :Ένα νέο Ελληνικό αναπτυξιακό όραμα με πρωταγωνιστή την ύπαιθρο


Η πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης : Θέατρο του παραλόγου , θέατρο συγκρούσεων ή θέατρο σύνθεσης ;

*Μαρία Ψαρρού
Διευθύντρια Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου.

Ο πολιτισμός παραδοσιακά αντιμετωπιζόταν ως μέρος των δημόσιων επενδύσεων, όχι ως τμήμα της αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μετά τη δεκαετία του ’90, ο προσανατολισμός διαφοροποιείται αισθητά καθώς αποδεικνύεται και ερευνητικά ότι οι επενδύσεις στον πολιτισμό αναζωογονούν το χαρακτήρα αλλά και την οικονομία ενός τόπου (Ward, 2002:7). Οι στρατηγικές τοπικής οικονομικής ανάπτυξης αναγνωρίζουν με άλλα λόγια τις πολιτιστικές βιομηχανίες ως νευραλγικό τομέα για την ανάπτυξη των αστικών και περιφερειακών οικονομιών (Miles & Paddison, 2005:836).
 
Προκύπτει επίσης ότι ένα δυναμικό και διευρυμένο μοντέλο πολιτιστικής πολιτικής μπορεί να ανταποκριθεί τόσο σε ανθρωπιστικούς στόχους όπως είναι η συγκρότηση της ταυτότητας μιας κοινότητας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ο εορτασμός και η κοινωνική συνοχή όσο και σε τεχνοκρατικούς (οικονομική ανάπτυξη, κέρδος, βιομηχανικές στρατηγικές, ανάπτυξη των υποδομών, προγράμματα εκπαίδευσης, τουριστική βιομηχανία, αστικός σχεδιασμός κ.α.)(Mercer, 1991a:3)

Διημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς με την ευγενή φιλοξενία του Δήμου Ανωγείων  οργανώνει στα Ανώγεια, το Σάββατο και Κυριακή 9 & 10 Ιουλίου 2011 διημερίδα για την τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η ΔΑ επιχειρεί τη διοργάνωση ενός διημέρου διαλόγου  για την Αυτοδιοίκηση με στόχους:

Μια πρώτη αποτίμηση του Καλλικράτη, 6 μήνες μετά την εφαρμογή του
Την ανίχνευση των τρόπων με τον οποίο η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος εκδηλώνεται στην Αυτοδιοίκηση
Την αναζήτηση των δρόμων για μια προγραμματική και διοικητική τομή ώστε η Αυτοδιοίκηση να περάσει από την γραφειοκρατική διεκπεραίωση που την χαρακτηρίζει σε μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων 
Να τιμήσει δυο πρωτοπόρους της Αυτοδιοίκησης, τον Γιώργη Κλάδο και το Σταύρο Μπένο προβάλλοντας μαζί με το έργο τους,  παραδείγματα καλών πρακτικών. 
Να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια περιήγηση - μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γύρω απ/ τον Ψηλορείτη.

Προκειμένου η διημερίδα να υπηρετήσει τους στόχους της δεν θα υπάρξουν οι γνωστοί χαιρετισμοί στην έναρξη. Αντ’ αυτών αναμένεται παρέμβαση των Αυτοδιοικητικών Αρχών μετά το πέρας των εργασιών.  Η διημερίδα δεν αποσκοπεί στην καταγραφή των τοπικών προβλημάτων κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας αλλά στο προσδιορισμό της απουσίας ή των αδυναμιών των θεσμών που εμποδίζουν την προώθηση και λύση των προβλημάτων αυτών.

Τις δραστηριότητες του διημέρου θα παρακολουθήσει και θα προβάλει το ιστολόγιό μας.
Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε περισσότερες πληροφορίες για το διήμερο

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η Χάρτα των Βιο-Δήμων

Για ένα νέο θεσμικό μοντέλο οικολογίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτόνομης, «οικονομικής», συμμετοχικής και αυτό-βιώσιμης

Πριν από 27 περίπου χρόνια συντασσόταν η περίφημη Τοπική Ατζέντα 21. Η οικολογική κρίση και τα επακόλουθα της είχαν φέρει στο προσκήνιο την έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης», ή της ανάπτυξης μέσω ενός σφαιρικού προγραμματισμού, συνδεδεμένου με τις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις περιβαλλοντικές συνιστώσες της ποιότητας ζωής και την ανάγκη ανάληψης πρωταγωνιστικού ρόλου από την τοπικότητα για την αντιμετώπιση τους.

Η Τοπική Ατζέντα 21 αποτέλεσε την πρώτη πρόταση συγκροτημένου μοντέλου τοπικότητας και τοπικής αυτοδιοίκησης από αυτή την οπτική, οικολογική, γωνία. Η ενεργειακή εξοικονόμηση και η παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας, η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, η ολική, οικολογική, διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και ένα οικολογικά «υπεύθυνο» στυλ διαχείρισης και διαβίωσης - εκμηδενισμός των απόβλητων, «υπεύθυνη» κατανάλωση, μεταλλαγή του κύκλου παραγωγής- κατανάλωσης κ.λ.π. – τέθηκαν κάτω από την καινοτομική οπτική γωνία της συμμετοχικής διαχείρισης των «κοινών».